Bekabeling: Strippen en opnieuw beginnen

De filosofie achter digitaal bekabelen en de oude analoge bakebeling is radicaal anders. In de “oude” analoge opstelling zat de baan vol met ingenieuze analoge schakelingen, blokbeveiligingen, reed contacten en relais. Die kunnen er nu allemaal uit. Van logica in de bekabeling naar logica in de centrale units.

De boel gaat weer op zijn kant. Alle bekabeling wordt er uit gehaald, alle analoge zaken worden gestript. Ik werk van links naar rechts, dus aan de linkerkant ben ik al begonnen, de rechterkant moet er nog aan geloven.
Een close up van de “oude” bekabeling, waar de logica nog in de bedrading zat. Dikke bundels kabels in allerlei kleuren, elk met hun eigen functie. Begin, eind en functie van ieder draadje nauwkeurig uitgestippeld.

Het is teveel gepuzzel voor te weinig winst, bovendien met teveel risico, om te proberen oude bekabeling te redden. Ik wil ook nog plus en min op de baan omdraaien: Bij digitaal moet de blokverdeling in de plus zitten, in de oude bekabeling zat die in de minus van de rail. Voor de rest zou een heleboel gepuzzel hier en daar twintig centimeter kabel opleveren dat je had kunnen redden. Met als risico dat je bij het puzzelen toch een vergissing maakt en daarna weer in de problemen komt. Kortom: Radicaal alles er uit, alles opnieuw er in.

Aan de bovenkant alles al gemerkt: Bij blauw moet een elektrische scheiding komen in de plus (voor de juiste plekken van de bezetmelding), bij rood moet er een separate rode voeding komen tussen baan en bezetmelder, bij bruin moet een minuskabel aangesloten worden.

In de nieuwe situatie: Waar komen de elektrische scheidingen te zitten (zitten die al op de juiste plek of moeten ze verplaatst), waar moeten de plussen worden aangesloten, waar moeten de minnen worden aangesloten. Later gaan we uitkienen welke rode kabel welke terugmelder wordt. Dat moet later allemaal netjes in iTrain geadministreerd worden.

Dit bericht is geplaatst in Uncategorized. Bookmark de permalink.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *