Wegverkeer: Het principe

Op de baan gaat in de uiteindelijke vorm ook nog sprake zijn van wegverkeer dat echt moet gaan rijden. Op dit moment zijn een bus en een vrachtwagen voorzien die vanuit het hoofdstation in het dal naar het bergstation op de westelijke wokkel zullen gaan rijden.

Dit is gebaseerd op het faller car systeem, dat zijn autootjes die als maar door rijden en met een magneetje onder de sturende voorwielen een metalen draad volgen die onder het wegdek is weggewerkt. De accu en aandrijving zitten in het autootje zelf, zodat er dus geen voeding vanaf de baan nodig is.

Voor mijn baan maak ik geen gebruik van de standaard rijdraad die door Faller voorzien is, maar van een magneetstrip. Dit zorgt voor een sterkere aantrekkingskracht tussen het autootje en de te volgen koers: Autootjes die gebruik maken van de normale rijdraad raken nog wel eens “de draad kwijt”, en hobbelen zo volkomen autonoom en willekeurig van de baan af tegen het eerste beste obstakel aan.

De autootjes hebben ook een reed schakelaar, die met een magneet onder de baan open getrokken kan worden. Dan opent de schakelaar in de auto, en de auto stopt. Het is dus een kunst om op de juiste plekken in de baan beweegbare mageneten te verwerken, die je op afstand wel of niet onder de reedschakelaar van de auto kan bewegen. Magneet er onder, auto stopt. Magneet weer weg, auto rijdt weer door.

Met gebruikmaking van die principes heb ik dus bedacht dat de twee autootjes over 1 enkele rijdraad heen en weer gaan rijden. Op de stations komen de autoos stil te staan onder een beweegbare magneet. Met die magneet kan ik zelf, met een schakelaartje op het schakelpaneel, sturen wanneer een auto van het station vertrekt.

Het piece de resistance is een passeerplek: Omdat beide autoos over hetzelfde traject op en neer rijden, moet de auto die omhoog rijdt de auto die naar beneden rijdt kunnen passeren. Dus komt er een automatische passeerplaats, waar de autoos op elkaar wachten. Uiteraard automatisch gestuurd, zodat dit passeer process zonder handmatig ingrijpen gebeurt. Dat gaat er magisch uitzien!

Dit bericht is geplaatst in Uncategorized. Bookmark de permalink.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *