Digitaal voor dummies

Beginnen met digitaal rijden overweldigde ook mij in het begin, maar ik ben gewoon begonnen met een beginsetje en ben het diepe in geplonsd. Hoog-over naar digitaal rijden kijkend is dit wat ik geleerd heb.

Alles bij elkaar gaat het er om dat je dingen in je modelspoorbaan wilt bedienen. Die staan in dit schema bovenaan (roze). Uiteindelijk heb je daar instrumenten voor om mee te bedienen. Die staan in dit schema onderin (lichtgrijs). In het midden zit de centrale (zwart) met daar bovenop een laagje decoders (donkergrijs).

In het schema staat tussen haakjes een verwijzing naar het type apparatuur dat ik gebruik voor Molendal: De Z21 serie van Roco/Fleischman en iTrain op de computer.

Digitaal voor dummies

De dingen in de spoorbaan, bovenaan van links naar rechts: De treinen worden getrokken door locomotieven. Die locomotieven moeten toegerust zijn voor digitaal rijden (i.e. ze hebben een digitale decoder). Ze ontvangen en versturen hun signalen rechtsteeks via de rail naar de centrale.

Wissels, seinen en blokken (secties) en seinen kan je niet zomaar op de centrale aansluiten, daar moet een decoder tussen. Een decoder die signalen van de centrale omzet naar bediening voor de wissels en de seinen. De terugmelding gaat van de rail naar een bezetmelder. Dat gebeurt voor elke sectie afzonderlijk. Een blok bestaat dan weer uit een aantal (één of meer) secties. De terugmeldingen worden naar de centrale gecommuniceerd door de terugmelder over de R-bus of de CAN bus.

De centrale verzamelt alle signalen van de baan en stuurt signalen terug. De centrale moet ook bediend worden. Er zijn dus verbindingen nodig met bedien elementen. Ofwel via een kabel. In dit voorbeeld de X-bus bekabeling naar de multimaus. Ofwel draadloos via wifi naar een wireless multimaus, een tablet of smartphone of een computer. Handig trouwens dat bij ze Z21 een van te voren geconfigureerde router mee geleverd wordt. Aansluiten en klaar! Voor de tablet en de smartphone moet de juiste app gekozen worden, voor de computer gebruik ik het stuurprogramma iTrain, maar er zijn veel meer mogelijkheden. Kwestie van smaak.

In de app en in het computerprogramma moeten de baan en de locomotieven beschreven worden. In de apps kan dat nog redelijk eenvoudig blijven, binnen iTrain wordt het een stuk complexer. De mogelijkheden met een programma als iTrain zijn dan ook veel en veel uitgebreider dan met een app. Blokbeveiliging, automatisch rijden, snelheidsregeling op verschillende plekken, rijwegen instellen, al dat soort dingen kent de app niet, maar het computerprogramma wel. Om dat goed werkend te krijgen moet je wel stevig aan de slag met dat programma. Maar dat is voor een andere keer.

Dit bericht is geplaatst in Uncategorized. Bookmark de permalink.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *