Digitaal werkt (deel 1)

De demo baan is nu helemaal klaar, op blokbeveiliging na. Daar moet ik nog een bezetmelder module voor aanschaffen en implementeren in de demo baan en in de software, zodat ik kan experimenteren met een volledig beveiligde baan. Komt later. Voor nu is de demo baan klaar.

De echte baan was alweer helemaal hersteld: Alle overbodige helixen weg, overbodige bedrading is verwijderd, overbodige blokmodules verwijderd, de baan weer “compleet” gemaakt met rail achterin waar vroeger de helixen zaten, zodat er weer helemaal gereden kan worden. En dat rijden heb ik weer volop gedaan met mijn zwaarste analoge treinen, zodat alle corrosie weer is weg gereden en alles weer prima contact maakt.

En dan is het tijd voor het grote experimenteren: Zou er ook digitaal gereden kunnen worden op de hoofdbaan? Ik heb de bekabeling achter de twee huidige trafo’s losgemaakt en met een geimproviseerde kabel verbonden met de Z21 centrale op de demo baan. Theoretisch zou dan alle rail op de hoofdbaan gevoed moeten worden via de digitale centrale. Knop om en …. geen rookwolken of vonken. Dat is al heel bemoedigend. Dan het eerste digitale setje (de railbus) op de rail en kijken of het werkt.

Rechts (op het groene bord) de demobaan. Links (met de blauwe achtergrond) de eigenlijke baan. Wie goed kijkt ziet in het station al de digitale railbus staan en de NS2400 met een rijtje erts wagons. Tussen de demo baan en de hoofdbaan loopt (zichtbaar voor de witte deuren van de kastjes) de tijdelijke bedrading van de Z21 in de demobaan naar de hoofdbaan.

De railbus is prima bestuurbaar en draait keurig en beheerst zijn rondjes. Alle codes (licht, geluid) werken zoals het hoort. Alles maakt prima contact, ook al zijn er een paar plekjes waar het geluid wegvalt. Dan hetzelfde proberen met mijn NS2400. Ook dat loopt lekker. Dan een serie wagons koppelen aan de 2400. Dat wordt ook zonder sputteren getrokken, tot zes wagons. Meer wagons wordt doorslippen.

Kortom, alles lijkt digitaal ook goed te gaan op de bestaande baan. Aan de ene kant jammer, dan heb ik geen excuus om alle rail opnieuw te leggen. Afgelopen dagen had ik het snode plan om helemaal overnieuw te beginnen. Met alle verbouwingen zijn er hier en daar meer snedes gemaakt in rail dan er in de toekomst nodig zijn, onlogischer ondersteunende constructies ontstaan dan in de toekomst nodig zijn, kabelwegen niet zo strak geworden als ze kunnen zijn, rail niet zo strak gelegd als je eigenlijk zou willen. Dus in het uiterste geval had ik het plan om alles maar dan ook alles, tot en met het frame zelf, helemaal opnieuw van scratch af aan op te bouwen. Het banenplan zou hetzelfde blijven of opnieuw hetzelfde worden. Nu alles lijkt te functioneren (ok, hier en daar met een klein hobbeltje) heb ik daar eigenlijk nauwelijks een excuus voor.

Dit bericht is geplaatst in Uncategorized. Bookmark de permalink.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *