De achtergrond

Tijd om weer eens iets te doen aan de achtergrond. De achtergrond wordt geplakt op een paneel dat ik aan de achterkant van de baan omlaag kan laten zakken, maar ook weer weg kan halen. Dan kan ik, als de baan verzet wordt en de achtergrond verwijderd, aan de achterkant van de baan werken. En ook op mijn gemak aan de achtergrond werken, zonder dat de voorgrond in de weg zit.

Hier is het achtergrondpaneel verwijderd (alle andere panelen trouwens ook). Zo kan ik mooi langs de achterkant van de modelspoorbaan werk aan onder andere de achtergrond.

Eerst een paneel maken dus dat je netjes langs de achterkant kunt laten zakken. Op de achtergrond had ik eerst een achtergrondfoto van Faller geplakt zitten, maar die was niet in de goede schaalgrootte. Vanaf de weg in N-schaal keek je zo tegen een grasveld op de achtergrondfoto aan, dat bestond uit grassprieten die in die schaal wel elk anderhalve meter lang en veel te dik leken. Niet goed dus. Die achtergrond heb ik weer verwijderd. Ik heb een nieuwe achtergrond van Faller gebruikt. Bij nader inzien was die ook niet goed. Om te beginnen verbeeld Molendal een plaatsje ergens tussen 1920 en 1950. Op de achtergrond waren, als je het wist, grote industriele gebouwen te zien en zelfs een kerncentrale die in dat tijdvak niet thuis horen. Bovendien was die achtergrond zes centimeter te kort. Dat compenseren door het landschap zes centimeter op te hogen met bomen of zo is niet realistisch. Dus die achtergrond heb ik ook weer verwijderd.

De modelspoorbaan staat tijdelijk even op een tafel, dan kan ik langs de achterkant het achtergrondpaneel weghalen en vlak neerleggen waar de baan normaal staat. Hier ben ik bezig met het verwijderen van de achtergrondfoto poging nummer twee.

Dat verwijderen is een klus op zich, dat moet heel zorgvuldig gebeuren. Net als het plakken van de achtergrondfotoos zelf. Ik heb dat gedaan met behangplaksel. Daarmee moet je erg oppassen voor luchtbellen, want de achtergrondfoto neemt wat vocht op. De fotoos van faller hebben een rug van wat zachter papier, maar een laag met opdruk die vrij stevig is. Mooi, want dan kan je, heel voorzichtig, de opdruk los trekken van de achtergrond. Dat heb ik nu twee keer gedaan en heel veel geschuurd. Schuren om de luchtbellen weg te krijgen en alles netjes vlak te krijgen. Nu zit er een laag lichtblauwe verf op. Ik heb een nieuwe (ja, alweer mijn derde) achtergrond van Volmer klaar liggen. Ik weet nog niet of ik die ga gebruiken, want de blauwe verf pakt redelijk goed uit. Eens kijken wanneer ik klaar ben met schilderen.

Dit bericht is geplaatst in Uncategorized. Bookmark de permalink.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *