De gesloten lus, nog een keer

Tja, zo snel gaat dat allemaal niet. Bij de testritten bleken er nog te vaak ontsporingen op te treden. Dus testen, testen en nog eens testen. Blijkt dat het leggen van de rail toch een veel secuurder werkje is dan ik dacht toen ik de wokkels aanlegde: Er traden nog vaak ontsporingen op. Dat is vaak te verhelpen door hier en daar wat bij te buigen, en weer opnieuw … testen! Er zijn twee helixen: oost en west. Ik doe alsof ik richting noorden kijk als ik voor de modelspoorbaan sta. Ook al hoeft dat in werkelijkheid natuurlijk niet zo te zijn. Bovenin de helixen moet in het midden de brug aangesloten worden. Dat is aan de ene kant een kwestie van aansluiten. Aan de andere kant (in mijn geval de oostkant) was het een kwestie van net zo lang passen en meten tot het allemaal precies goed uit kwam. Daar moet het immer sluiten. Dus dat heb ik een keer gelegd, niet goed gevonden, opgebroken, opnieuw gelegd, nog eens getest, weer niet goed gevonden en voor de derde keer gelegde. De derde keer was acceptabel en leverde geen rare ontsporingen of stroomonderbrekingen meer op.

Op deze detail foto zie je de westelijke helix. Je ziet dat er schroefdraden verticaal zijn gemonteerd om alle hellingen precies te kunnen afstellen: heel precies kan je zo afstellen wat je treinen nu wel en niet precies aan hellingen aankunnen. Daarvoor moet alles tijdelijk bedraad zijn. De blokken zijn al voorbereid, en tijdelijk bedraad, zodat overal doorgereden wordt. De definitieve bedrading volgt later. En als de hellingen precies zijn afgesteld wordt de ondersteunende functie overgenomen door vier houten staanders in het midden van elke helix, met kleine uitleggers onder de sporen. Die zijn in deze foto net gelijmd, dus overal zitten nog lijmklemmen op. De schroefdraden worden nu verwijderd, de lijmklemmen er af. En dan werken aan de defintieve bedrading, zodat er een werkende blokbeveiliging is.

Op deze foto zie je de westelijke helix, nog compleet in de lijmklemmen. En de oostelijke helix, waar de schroefdraden en lijmklemmen zijn verwijderd.

Dit bericht is geplaatst in Uncategorized. Bookmark de permalink.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *