Het wegverkeer werkt helemaal! De wegen zijn aangelegd met het streetsystem (30mm) van miniatuura. Het is net het leggen van puzzelstukjes. Hoe je dat helemaal netjes afwerkt zie je in een vorig bericht, het wordt dan echt heel mooi. Ook de servo’s en hall sensoren zijn op de juiste plekken ingebouwd. Alles is keurig aangesloten op een Arduino via een zelf in elkaar gesoldeerd bordje. Dat bordje zet alle aansluitingen op de Arduino om in aansluitingen met stekkertjes van de servo’s en sensoren. Dat in elkaar zetten van dat bordje is nog een hele gevoelige soldeerklus: Alles is tot op de millimeter nauwkeurig en je mag geen enkel contactje missen of kortsluiten. Maar dan heb je uiteindelijk voor elke stekker een mooie plek. De Arduino en het opsteek-bord hebben een mooie plek gevonden bevestigd onder het “deksel”. Dan volgt het programmeren van de “sketch”, het programma dat door de Arduino in een lus wordt afgewikkeld. Dat is ook weer een boel uitzoeken, experimenteren en coderen. Het is leuk om te doen en erg bevredigend als dan eindelijk de servo’s reageren op de geactiveerde sensors en timers.

In een eerder bericht heb ik a gezegd dat ik een soort “deksel” maak van een groot deel van het landschap. Zo kan ik bij ontspoorde treinen onder het maaiveld. Bij toeval is zo het “deksel” op deze manier een helemaal zelfstandige eenheid voor het wegverkeer geworden. Het wegverkeer kan helemaal onafhankelijk en los van de treinen op een tafel neergezet worden en draaien. Het enige wat nodig is, is een USB powerbank voor de Arduino. Hier op de foto is alles nog gekoppeld aan de computer om te kunnen programmeren en monitorren wat er precies gebeurt, maar dat is dus uiteindelijk niet meer nodig. En de autoos draaien keurig hun rondjes, wachten op de stopplaatsen boven op de heuvel en onderaan bij het station, ze wachten keurig op de stopplaats in het midden totdat de lus boven of beneden weer vrij is en de auto in de andere richting gepasseerd is. Mooi hoor. O ja, het is wel ontworpen op het rijden met precies twee autoos. Meer autoos zal leiden tot botsingen, met minder autoos komt alles tot stilstand. Nou ja, niemand die dat straks nog ziet als twee autootjes schijnbaar willekeurig rondrijden.
Tja, dan nog één keertje testen of alle treinen nog rijden, en dan kan de landschapsbouw beginnen. Ook moeten er nog meer terugmelders geplaatst worden. Daarvoor moet ook de centrale “Z21 Start” vervangen worden voor een volledig exemplaar, zodat die terugmelder ook weer via loconet aangesloten kunnen worden. En dan kan alles via itrain “geautomatiseerd” worden. Nog volop te doen dus. 🙂